Zo werkt de cito toets van groep 8

Voor veel kinderen en ouders is het een spannend moment: de Cito Eindtoets. Elke leerling uit groep 8 krijgt te maken met een eindtoets. Het schooladvies is bindend als het gaat om de plaatsing van de leerling op een middelbare school. Naast het schooladvies telt ook de score van de zogenaamde Cito Eindtoets mee.

Het is belangrijk om te onthouden dat het schooladvies niet alleen is gebaseerd op de score van de Citotoets, maar op algehele prestaties van de leerling. Als de score van de eindtoets onder verwachting is betekent dit niet dat het advies van de school ook meteen wordt aangepast.

Wat is de Cito-eindtoets?

De cito-eindtoets is een van de mogelijkheden voor de school om een eindtoets af te nemen. In het totaal zijn er nog 4 andere goedgekeurde eindtoetsen. Soms worden er al goedgekeurde toetsen afgenomen in groep 7 of begin groep 8 ter voorbereiding van de eindtoets. De meerderheid van de scholen kiest voor de Cito Eindtoets.

De Centrale Eindtoets bestaat uit twee verplichte onderdelen: Nederlandse taal en Rekenen. In 2019 bestond dit verplichte onderdeel uit totaal 165 opgaven. Kijk op de pagina cito toets groep 8 oefenen via Extraas.nl om opgaven te oefenen.

De score van de Cito Eindtoets

Als de centrale eindtoets klaar en nagekeken is krijgt de leerling een rapport met de scores die zijn behaald. Deze scores bestaan uit de standaardscore en het middelbare schoolniveau, de score per toets onderdeel en de referentieniveaus.

De score die de leerling behaald op de Centrale Eindtoets noem je ook wel de standaardscore. Dit gaat om de score op de onderdelen taal en rekenen. Het aantal antwoorden dat de leerling goed heeft wordt vertaald naar een cijfer tussen de 501 en 550. Bij elke interval hoort een middelbaar schoolniveau.

Niet bindend

De score die de leerling haalt op de Centrale Eindtoets is ter advies en niet meteen bindend. De docenten kennen de leerling het beste. Middelbare scholen mogen een leerling ook niet zomaar weigeren. Het advies van de school is het allerbelangrijkste.

 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *