Zijn stapelbedden veilig voor kinderen en peuters?

Het lijdt geen twijfel dat een stapelbed een handige oplossing zijn voor gezinnen met meerder kinderen en een beperkt aantal slaapkamers. Ze besparen ruimte en ze kunnen een kleinere slaapkamer een stuk groter maken. Voorzichtige ouders hebben echter bezorgdheid over de veiligheid. Wat zijn de gevaren van uit bed vallen? Welke soorten verwondingen kunnen er gebeuren? Hoe vaak komen ze voor? Wegens de risico’s op tegen alle kenmerken en voordelen?

Feiten over blessures aan stapelbedden

Vanwege de hoogte die verband houdt met de loftniveuas, zijn verwondingen vaak ernstiger dan wanneer dezelfde soort verwonding zou optreden bij een gewoon meubelstuk lager op de grond. De meeste verwondingen ontstaan door van de bovenkant te vallen tijdens het slapen of spelen. Hoewel het lijkt alsof blauwe plekken of gebroken botten het hoogste type verwonding zijn, zijn het eigenlijk snijwonden die het meest voorkomen, vooral op het hoofd- en nekgebied.

Gewonde meisje huilen illustratie

Ouders kunnen troost vinden in het feit dat de verwondingen vooral te wijten zijn aan het gebruik en het gedrag van kinderen op stapelbedden. Met een beetje ouderlijk toezicht en wat voorbereiding kan jij ervoor zorgen dat de kamer van jouw kind een veilige slaapplaats is, in plaats van dat er een ongeluk op de loer ligt.

Veiligheidstips voor stapelbedden

Gebruik vangrails – Vangrails helpen voorkomen dat de val per ongeluk van de rand rolt. Er moeten minimaal leuningen op het hoogste niveau zijn met slechts één enkele opening om in en uit bed te komen. Ze moeten minstens vijf centimeter boven de bovenkant van de matras uitsteken. Ook mag de breedte van de opening niet meer dan 38 centimeter breed zijn. Oudere modellen waren niet vervaardigd volgens dezelfde specificaties als hun moderne tegenhangers dus als je een gebruikte koopt, moet je extra zorgvuldig zijn in het evalueren van de veiligheid. Controleer naast de aanwezigheid van een vangrail of de ruimte tussen de rails niet meer dan 9 centimeter is, wat een preventieve maatregel is tegen verwurging.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *