Werken als POH ouderenzorg? Dit moet je weten

Op zoek naar een baan in de ouderenzorg? Wellicht is het een goed idee om te lezen over de functie praktijkondersteuner. Het is een beroep met veel mogelijkheden en kansen. Werken als POH ouderenzorg kan echt een verschil maken in iemands leven. Je kunt iets betekenen voor een groep mensen die veel zorg nodig heeft, maar vaak onzichtbaar is in de samenleving. Vooral als je affiniteit hebt met de medische wereld en een verschil wilt maken in de levens van anderen, is het een waardevolle baan. De voldoening die je krijgt wanneer je ziet dat jouw zorg impact heeft, is onbetaalbaar. Niet alleen de ouderen zelf, maar ook hun families zullen je dankbaar zijn.

 

Werken met persoonlijke voldoening

In de rol van POH ouderenzorg ben je vaak het eerste aanspreekpunt voor de oudere patiënten. Dat betekent dat je intakegesprekken voert om de zorgbehoefte in kaart te brengen. Dit is een cruciaal onderdeel van het werk, omdat je op basis van dit gesprek de verdere zorg coördineert. Het kunnen voeren van een goed intakegesprek vereist sterke communicatieve vaardigheden. Je moet de vaak complexe medische en psychosociale problemen begrijpen. Een goed uitgevoerd intakegesprek stelt je in staat om een zorgplan op maat te maken, dat echt past bij de behoeften van de individuele patiënt. Je bouwt een relatie op met de patiënt en dat maakt het werk ook vooral persoonlijk. 

 

Verschillende medische handelingen

Als POH ouderenzorg voer je verschillende medische handelingen uit. De medische taken variëren van het uitvoeren van kleine chirurgische ingrepen tot het toedienen van injecties. Je hebt te maken met allerlei soorten aandoeningen en klachten die veel voorkomen bij ouderen. Het medische aspect van het werk is breed en biedt daardoor veel afwisseling. Je krijgt de mogelijkheid om je in meerdere medische disciplines te ontwikkelen. Zo ben je niet alleen bezig met de verzorgende aspecten, maar ook met het opstellen en aanpassen van medische zorgplannen. Dit maakt het werk dynamisch en uitdagend.

 

Keuze tussen loondienst en zzp

Er zijn verschillende manieren om als POH ouderenzorg aan de slag te gaan. Je kunt kiezen voor een vaste aanstelling binnen een zorginstelling of huisartsenpraktijk. Anderzijds is er de mogelijkheid om als zzp’er te werken. Bij veel organisaties zoals ZBVO kun je hierin zelf de keuze maken. Beide opties hebben hun eigen voordelen en nadelen. Werken in loondienst biedt meer zekerheid en vaak ook aanvullende arbeidsvoorwaarden zoals een pensioenregeling. Als zzp’er heb je meer vrijheid om je eigen tijd in te delen, maar moet je zelf zaken als je verzekeringen en pensioen regelen. Kies wat het beste past bij jouw persoonlijke en professionele behoeften.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *