Wat zijn gembershots en zijn ze gezond?

Gembershots zijn helemaal hip maar zijn deze kleine drankjes echt zo gezond als beweerd wordt? Wij zochten het voor je uit.

Wat is gember?

Gember is misschien wel het meest gebruikte specerij ter wereld. Met name in de Aziatische keuken wordt het volop gebruikt. Gember is de wortelstok van de gemberplant. Gember heeft een sterke en hete smaak en als je het in gerechten gebruikt dan moet je erop letten dat je er niet teveel van gebruikt. De smaak zal snel gaan overheersen.

Het is gingerol wat gember zijn scherpe smaak geeft. Deze stof is ook verantwoordelijk voor veel van de gezondheidsvoordelen van gember.

Gezondheidsvoordelen van gember

Gember wordt al eeuwen als medicinaal kruid gebruikt. Een belangrijke toepassing van gember is het verminderen van inflammatie. We spreken over inflammatie als er laaggradige ontstekingen in het lichaam zijn, iets wat bij de meeste mensen het geval is, zonder daar iets van te merken. Het is deze inflammatie die het risico op hart- en vaatziekten, Alzheimer, diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker verhoogt. Dit als gevolg van onze westerse leefstijl waarin we vaak teveel toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten eten en onvoldoende bewegen en ontspannen.

De werkzame stof van gember, gingerol, heeft een sterke anti-inflammatie werking en draagt zo bij aan de algehele gezondheid.

Omdat gember zo goede anti-inflammatie werking heeft is het ook goed inzetbaar tegen pijnen die veroorzaakt worden door ontstekingen zoals artrose.

Gember is goed om de insulinegevoeligheid te verhogen. Hierdoor reageert het lichaam beter op insuline waardoor glucose beter uit het bloed wordt opgenomen. Hierdoor krijg je niet alleen meer energie maar wordt ook voorkomen dat de bloedsuikerspiegel te hoog wordt. Dit is goed want hiermee wordt het risico op diabetes type 2 verlaagd.

Gember is ook goed voor het cholesterol. Als we praten over cholesterol dan kijken we meestal naar het LDL cholesterol. Dit is het slechte cholesterol. Door regelmatig gember te gebruiken kan het LDL cholesterol worden verlaagd.

Een leuke toepassing van gember is de inzet tegen reisziekte. Gember is namelijk erg goed om misselijkheid te onderdrukken. Het is daarom zeer geschikt tegen reisziekte en tegen zwangerschapsmisselijkheid.

Gember wordt ook gebruikt door mensen die willen afvallen. Door gemberpoeder in een maaltijd te verwerken zorg je ervoor dat je na de maaltijd langer vol zit. Hierdoor zal je minder snel een tussendoortje of een snack nodig hebben.

Veel mensen met het prikkelbare darm syndroom hebben ook baat bij gember. Het kalmeert de darmen en het vermindert infecties van het maag-darmkanaal. Het helpt bij een betere vertering van voedsel doordat er meer speeksel wordt aangemaakt.

Verder is gember erg goed voor het immuunsysteem. Zo hou je ziekteverwekkers beter van je af en mocht je toch ziek worden dan knap je sneller op.

Wat is een gembershot?

De meeste gezondheidsvoordelen van gember zijn pas van toepassing als je er wat meer van neemt dan het snufje wat je door de nasi doet. Een gembershot is dan ook bedoeld om voldoende van dit bijzondere kruid binnen te krijgen om te kunnen profiteren van de gezondheidsvoordelen.

Een gembershot wordt gemaakt van verse gemberwortel. Je kunt (online) kant-en-klare gembershots kopen of je kunt ze zelf maken. Wil je een gembershot maken dan heb je een slowjuicer nodig. Een slowjuicer perst al het sap uit de verse gemberwortel en de pulp zal in het apparaat achter blijven. Je maakt een gembershot door 3 centimeter gemberwortel in de slowjuicer te doen samen met een halve citroen. Het sap van de gember en de citroen doe je in een glas waarna je deze in één keer achterover slaat. De smaak is scherp en daarom kan je dit het beste maar in één keer achterover slaan in plaats van kleine slokjes nemen. Zorg ervoor dat je een glas water klaar hebt staan om de scherpe smaak uit je keel weg te spoelen.

Zijn gembershots gevaarlijk?

Het is nogal heftig om in één keer een gembershot weg te slaan en je vraagt je daarom misschien af of dit gevaarlijk is. Het is alleen de smaak die heftig is, maar verder zijn gembershots goed voor je gezondheid en immuunsysteem.

Gember is een sterk kruid en kan daarom wel een interactie hebben met bepaalde medicijnen. Gebruik je medicijnen tegen een hoge bloeddruk dan kan je beter geen gembershotjes gaan drinken. Gember verdunt het bloed waardoor de bloeddruk, in combinatie met de bloeddrukverlagers, te laag kan worden. Er kan ook interactie zijn met medicijnen die voorgeschreven worden als de bloedsuikerspiegel te hoog is (bij diabetes). Gember verbetert de insulinegevoeligheid waardoor de bloedsuikerspiegel te laag kan worden als dit gebruikt wordt de glucose verlagende medicijnen.

In sommige supermarkten kan je tegenwoordig gembershots kopen. Het nadeel van deze gembershots is dat er suiker aan toegevoegd is. Toegevoegde suikers zijn niet goed voor de gezondheid en werken overgewicht in de hand. Het is daarom beter om zelf gembershots te maken of om online biologische gembershots te kopen. Er zijn meerdere online aanbieders van gembershots. Bij de meeste aanbieders werkt het zo dat de gembershots ingevroren geleverd worden. Zo ben je ervan verzekerd dat de werkzame stoffen bewaard zijn gebleven. De gembershots kan je vervolgens in je vriezer bewaren en een dag voor gebruik uit de vriezer halen als je ze wilt gaan gebruiken. Je kunt de gembershots dan in de koelkast laten ontdooien zodat het shotje lekker koel blijft en geen voedingswaarde verliest. Het beste kies je voor biologische gembershots omdat deze niet verontreinigd zijn met toxische stoffen zoals bestrijdingsmiddelen en pesticides. 

 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *