Getsie, een likdoorn. Een welbekend probleem van de voeten. Vaak wordt het enorm onderschat. Het kan echter behoorlijk pijnlijk zijn en voor flink wat ongemak zorgen. Velen zullen al weleens met een likdoorn te maken hebben gehad. Maar weet je ook wat het is? En doe je wel het juiste om de likdoorn tegen te gaan?
Wat is een likdoorn?
Een likdoorn is een stukje huid dat klein, hard en verdikt is. Meestal zie je likdoorns op de voeten. Je ziet ze vaak op plekken als de bal van de voet, tussen de tenen of op de toppen van de tenen.
Een likdoorn wordt ook wel eeltknobbel genoemd. Vaak zien mensen likdoorns voor eelt aan en omgekeerd maar er zijn belangrijke verschillen tussen deze twee. Eelt ontstaat door wrijving en druk en is breed en plat. Opeenhopingen van eelt kunnen zorgen voor verdikking maar ook dit is dan breder en relatief plat. Een likdoorn is meer geconcentreerd op een kleinere plek en de verharding heeft een kegelvorm.
Hoe krijg je een likdoorn?
Net als eelt ontstaat een likdoorn door druk en wrijving op een bepaalde plek. Deze druk wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld het dragen van niet goed passende schoenen, het dragen van hoge hakken, een verkeerde manier van lopen of door activiteiten die zorgen voor meer druk op de voet zoals hardlopen of flinke afstanden wandelen. De huid reageert op druk en wrijving. Wanneer de huid dit constant of in grote mate ervaart zal het extra huidcellen produceren ter bescherming. De afvoer van deze overproductie aan huidcellen kan het lichaam niet aan waardoor dode huidcellen zich ophopen. Deze vormen uiteindelijk een harde kern; een likdoorn. Er zijn twee soorten likdoorns:
- Harde likdoorn
De harde likdoorns zijn de meest bekende. Deze likdoorns zijn droog en hard en hebben meestal een kegelachtige vorm.
- Zachte likdoorn
Zachte likdoorns worden vaak minder snel herkend als likdoorn. Je ziet ze meestal tussen de tenen. Hier is de huid vaak wat vochtiger en de likdoorn daardoor zachter. Dit zijn vaak de meest pijnlijke likdoorns.
Wat is er te doen tegen een likdoorn?
Likdoorns kunnen erg vervelend zijn maar zijn gelukkig vaak goed te behandelen. Wanneer je de oorzaak weet, zijn ze ook te voorkomen. Hier een aantal tips die kunnen helpen:
- Zorg voor goede passende schoenen. Dit is een van de belangrijkste tips om likdoorns te voorkomen.
- Verwijder regelmatig eelt van je voeten. Dit kan met een speciale eeltvijl.
- Wanneer er een likdoorn is ontstaan die klachten geeft dan kun je speciale likdoornpleisters gebruiken. Deze zorgen ervoor dat er minder druk op de plek van de likdoorn kan ontstaan.
- Zorg goed voor je voeten door ze goed te wassen, droog te houden en regelmatig een pedicure te bezoeken
Worden de klachten ernstig of twijfel je of het wel een likdoorn betreft? Bezoek dan een gespecialiseerde pedicure. Een bezoek aan de huisarts is zelden nodig.
Voor andere klachten aan de huid van de voeten kan de huisarts, indien nodig, verwijzen naar een dermatoloog.