Wat moet je weten als je in de zorg werkt

Waarom de Wet zorg en dwang in werking is getreden?

De Wet zorg en dwang vervangt per 1 januari 2020 de wet BOPZ. Waarom? Omdat de wet BOPZ flink verouderd is en niet meer bij deze tijd past.

De BOPZ had als doel de zorgvrager zo min mogelijk te beperken in zijn vrijheid. Je mocht alleen onder voorwaarden een vrijheidsbeperkende maatregel (VBM) toepassen. Op een bepaald moment werd de VBM-score ingevoerd met het idee dat een lagere score minder vrijheidsbeperking betekende voor de zorgvrager. Dat bleek niet zo te werken.

In de nieuwe Wet zorg en dwang staat de zorgvrager centraal. En met de Wet zorg en dwang wil je zo min mogelijk onvrijwillige zorg bieden. Je kijkt daarvoor wat de wensen van de zorgvrager en zijn vertegenwoordiger zijn. Als de zorgvrager en de vertegenwoordiger instemmen met vrijheidsbeperking, bied je nog steeds vrijwillige zorg. Het is onvrijwillige zorg als de zorgvrager of de vertegenwoordiger geen toestemming geven of zich ertegen verzetten. Met ingang van de Wet zorg en dwang gaat de aandacht uit naar de zorgvrager in plaats van de maatregel op zich.

Een andere reden waarom de BOPZ aan vervanging toe was, is omdat de BOPZ alléén toegepast mocht worden op zorgvragers die gedwongen waren opgenomen in een BOPZ-aangemerkte locatie. Denk aan gesloten PG-afdelingen. Met de nieuwe Wet zorg en dwang mag onvrijwillige zorg onder voorwaarden worden aangeboden op elke locatie waar professionele zorg wordt geboden. Die locatie (of team als je het bijvoorbeeld hebt over thuiszorg) moet zijn geregistreerd voor onvrijwillige zorg. Het voordeel hiervan is dat een zorgvrager met dementie niet meer verplicht opgenomen hoeft te worden als onvrijwillige zorg noodzakelijk is. Dit kan nu ook thuis of op de dagbesteding aangeboden worden. Zo kan de zorgvrager langer thuis blijven wonen. En op deze manier staat de vrijheid en autonomie van de zorgvrager centraal.

En dat is precies de reden van invoering van de nieuwe wet. In de Wet zorg en dwang de nieuwe Wet zorg en dwang staan de zorgvrager en zijn vrijheid en veiligheid voorop.

Wil je meer lezen of leren over de wet zorg en dwang? Volg dan de e-learning met een uitgebreide scholing wet zorg en dwang.

Beschikbaar in 3 verschillende cursussen, voor 3 verschillende niveaus.

  • Basiscursus Wet zorg en dwang niveau 1 en 2
  • Basiscursus Wet zorg en dwang niveau 3 en 4
  • Wet zorg en dwang voor zorgverantwoordelijken

 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *