Wat geef je als je op ziekenbezoek gaat?

Is er iemand in je omgeving die langdurig ziek is? Misschien pas een operatie heeft ondergaan en nu thuis zit? Of hele zware behandelingen moet ondergaan en nog maar weinig kan? Of iets gebroken heeft? Dan wil je deze persoon natuurlijk een hart onder de riem steken. Een ziekenbezoekje mag dan niet achterblijven. Maar wat geef je je collega, buurvrouw, familielid of vriend(in) die zo ziek is? Wat neem je mee als je op ziekenbezoek gaat?

Dat is best lastig. Je wil niet met lege handen komen, maar je wilt ook niet iets geven waar ze toch niets aan heeft. Kan je wel wat inspiratie gebruiken? Dan hopen we dat de volgende tips je de nodige inspiratie kunnen bieden.

Beterschapsmand

Een beterschapsmand is een cadeau die zeker in de smaak zal vallen. Het fijne van deze mand is tevens dat je hem kant en klaar kunt kopen, maar dat je hem natuurlijk ook zelf kunt samenstellen. Hiermee bedoelen we dat je een mand vult met allerlei lekkere producten. Houd eventueel wel rekeningen met dingen die hij of zij niet mag eten. Weet je niet zeker of er dingen zijn die niet mogen? Blijf dan weg van eten (of enkel fruit) en ga voor verzorgingsproducten. Er is niets fijners dan jezelf in de watten leggen, zeker als je ziek bent. Je zou eventueel ook wat tijdschriften of een boek kunnen toevoegen. Zo heeft de persoon in kwestie ook nog iets om verveling mee tegen te gaan.

Doe wat voor de ander

“Zeg je het wel als je hulp nodig hebt?” Dat is één van de uitspraken waar we ons vaak schuldig aan maken in dit soort situaties. Het gaat automatisch en de intentie is goed. Toch heeft iemand die ziek is hier weinig aan. Het is lastig om te verzinnen wat er nodig is en je wil het de ander ook liever niet vragen. Daarom is het beter om met concrete hulp aan te komen. Bedenk goed wat nodig zal zijn. Kom niet alleen op ziekenbezoek, maar stofzuig bijvoorbeeld ook even het huis, draai een wasje of laat de hond uit. De dingen die degene die ziek is enorm veel energie kost en waar je hem of haar een groot plezier mee kunt doen. Voor jou is het slechts een kleine moeite.  

Geurkaars

Uit verschillende onderzoeken is gebleken hoe belangrijk geuren zijn voor de mentale gezondheid. Denk alleen maar eens aan een moment waarop je je echt heel veilig voelde vroeger. Aan welk moment denk je dan? Aan de fijne herinneringen bij je grootmoeder thuis? En kan je je dan ook nog een bepaalde geur voorstellen? Ja? Dan brengt diezelfde geur je ook nu weer dat gelukzalige gevoel. Ruik je bijvoorbeeld de geur van appeltaart, dan voel je je weer precies zoals toen in je grootmoeders keuken. Mooi wat een geur kan doen.

Het is niet voor niets dat ook aromatherapie bestaat. Hierbij wordt middels etherische oliën de geest gestimuleerd om bijvoorbeeld te ontspannen of blijdschap te voelen. Een geurkaars is dan ook het perfecte cadeau voor iemand die momenteel niet lekker in zijn of haar vel zit. 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *