Waarom is het inschakelen van een scheidingsmediator zo belangrijk?

Iedereen kent wel iemand die een scheiding heeft doorgemaakt. Statistisch gezien eindigt 40% van de huwelijken namelijk in een echtscheiding. Een scheiding kan voor beide partners een moeilijke situatie zijn. Of er nu plots een einde aan komt aan een ogenschijnlijk goed huwelijk, of dat er al jaren sprake was van moeilijkheden. Een echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis voor alle betrokkenen. Er moeten beslissingen worden gemaakt over de verdeling van de inboedel, maar ook wanneer er kinderen in het spel zijn moeten er belangrijke beslissingen gemaakt worden. Hierbij kan je denken aan een ouderschapsplan waarin concrete afspraken worden vastgelegd, zoals alimentatie en een bezoekregeling. Een scheidingsmediator ondersteunt bij het maken van afspraken, zodat beide partijen de scheiding op een goede manier kunnen afronden. Of je nu op zoek bent naar een mediator in Twente of een mediator in Houten, er is gelukkig altijd een professional bij jou in de buurt te vinden.

 

Een scheidingsmediator is onpartijdig

Tijdens een (v)echtscheiding kan het zijn dat er partij gekozen wordt voor de ene of de andere kant. Zo kunnen ruzies tussen (ex-)partners uitmonden in complete familieruzies. In een ideale situatie wordt er ruimte gegeven voor beide partijen om het eigen verhaal te doen en tot een compromis te komen. Met wederzijds respect en begrip kan er op deze manier samen naar een oplossing gewerkt worden. Wanneer dit door spanning en vervelende gebeurtenissen niet mogelijk is, kan een scheidingsmediator een belangrijke rol spelen in een positieve afloop van een scheiding. Mediators zijn namelijk altijd onpartijdig, waardoor zij fungeren als tussenpersoon tussen de partners.

 

Kom gezamenlijk tot een oplossing met een scheidingsmediator

Tijdens een scheiding kunnen er veel dingen veranderen. De woonsituatie, de financiële situatie en het sociale netwerk kunnen wegvallen. Het kan dan erg lastig zijn om belangrijke beslissingen te nemen. Er verandert ten slotte al zo veel aan de huidige situatie dat het weerstand kan opbrengen om ‘toe te geven’ aan de wensen van de ander. Gelukkig kan een mediator helpen om het standpunt van beide partners helder in kaart te brengen en een veilige setting bieden om tot een oplossing te komen.

 

Hoe vind je een goede scheidingsmediator?

Een goede scheidingsmediator vinden is vaak een gevoelskwestie. Het is daarom aan te raden eerst een kennismakingsgesprek in te plannen, zodat je kunt kijken of het voor jullie beiden goed voelt. Nederlandse mediators die aangesloten zijn bij de Mediatorsfederatie Nederland (MfN) en specialisatie familiemediation hebben, hebben de nodige kennis en ervaring om specifiek als scheidingsmediator op te treden. Om geaccrediteerd te raken dienen ze namelijk in de laatste 3 jaar in minstens 15 scheidingsmediations te hebben bemiddeld. Zo weet je zeker dat de mediator waar jij voor kiest de nodige werkervaring heeft om te kunnen bemiddelen. Er zijn maar liefst 2500 mediators aangesloten bij het MfN. Zo vind je mediaton in elke stad en regio, bijvoorbeeld mediation in Twente, maar ook mediation in Houten kan je via het register opzoeken.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *