Verslaving: een psychische en lichamelijke ziekte

De cijfers van Stichting Informatie Voorziening Zorg (IVZ) tonen aan dat in Nederland in totaal rond de twee miljoen mensen verslaafd zijn. Verslaving komt vaker voor onder mannen dan onder vrouwen. In 1.677.363 gevallen gaat het om legale middelen zoals: alcohol, tabak, pijnstillers en medicijnen. Verslaving is dus een probleem dat vaak voorkomt en is een ziekte die zich op verschillende plekken in het lichaam manifesteert, zoals in de hersenen. Je kunt verslaafd raken aan middelen zoals drank en drugs, maar ook aan specifieke gewoonten waaraan je geen weerstand kunt bieden. Daarbij kun je denken aan gamen, gokken en seks. Als iemand bijvoorbeeld verslaafd is aan cocaïne, GHB, lachgas, 3-MMC of cannabis, kan dat leiden tot psychische, lichamelijke en sociaal-maatschappelijke problemen.

 

Uiteindelijk kan een verslaving iemands leven totaal kapot maken. Gelukkig is er hulp en is het mogelijk om bij een in verslavingszorg gespecialiseerde GGZ-instelling te herstellen van een verslaving. 

 

Wat is de definitie van verslaving? 

De onweerstaanbare drang om handelingen te verrichten of middelen te gebruiken, is een van de definities van verslaving. Dit verlangen wordt ook wel trek of craving genoemd. Op een bepaald moment gaat het verlangen over in een afhankelijkheid en daarna wordt het zelfs een noodzaak. Men spreekt van een verslaving als je psychisch en/of lichamelijk niet meer zonder een middel of gewoonte kunt en steeds meer nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken. Je denkt meer dan de helft van de dag aan het gebruik en het verkrijgen of daadwerkelijk gebruiken van het middel. Je geeft belangrijke zaken op om tijd aan het middel of de gewoonte te kunnen besteden. Als je niet gebruikt, treden er ontwenningsverschijnselen op. Dit kunnen lichamelijke verschijnselen zijn zoals zweten of trillen en psychische verschijnselen zoals onrust en paniek. Ook word je in het dagelijks leven zo sterk door de gewoonte of het middel belemmerd dat belangrijke zaken, zoals werk, school en sociale contacten eronder lijden. 

 

Aan welke gewoonten en middelen kun je verslaafd raken?

 

  • Cannabis; 
  • Alcohol;
  • Cocaïne;
  • GHB;
  • Lachgas; 
  • 3-MMC,
  • Pijnstillers;
  • Medicijnen;
  • Seks, gokken en gamen. 

 

Verslavingszorg

Het is voor iemand die verslaafd is misschien wel de moeilijkste stap om te erkennen dat diegene een probleem heeft. Ook is het niet eenvoudig om van een verslaving af te komen. Gelukkig is er hulp, of het nu gaat om alcoholverslaving, drugsverslaving, gameverslaving of seksverslaving. Medicijnverslaving komt overigens ook steeds vaker voor en tot de meest verslavende medicijnen behoren fentanyl, morfine, oxycodon, benzodiazepinen (slaap- en kalmeringsmiddelen) en tramadol. Een GGZ-instelling die is gespecialiseerd in verslavingszorg biedt ondersteuning en advies bij allerlei soorten verslavingen. Samen met de cliënt, diens naasten en een team van specialisten, wordt bepaald welk herstelprogramma het meest geschikt is om iemand te helpen. Het soort verslaving en de ernst daarvan geeft de indicatie voor de beste behandelvorm. 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *