Tips voor het gebruik van een mobiele airco?

De warme zomerdagen komen er weer aan. Aangezien de zomers in Nederland steeds vaker en meer hete dagen kent, hebben veel mensen inmiddels een mobiele airco in huis. Deze kun je eenvoudig tussen ruimtes verplaatsen en opbergen wanneer je hem niet gebruikt. Maar hoe kan je dit apparaat zo optimaal mogelijk gebruiken, waardoor het energiegebruik niet onnodig oploopt? In deze blog lees je tips voor het gebruik van de mobiele airco.

Gebruik een raamafdichtingset

De afvoerslang van een mobiele airco wordt vaak door het raam naar buiten geleid. Doordat je het raam daarvoor open moet doen, kan er via de kieren naast de afvoerslang weer warme lucht naar binnen komen. Dat verwarmd de ruimte weer, waardoor de airco krachtig moet blijven koelen. Om dit te voorkomen, gebruik je een raamafdichtingset. Dit dicht de kieren (zoveel mogelijk) in ramen af, waardoor de warmte buiten blijft.

Plaats de afvoerslang zo recht mogelijk

Zoals gezegd wordt de warme lucht via een afvoerslang naar buiten geleid. Knikken en bochten in de slang zorgen ervoor dat de warmte minder goed naar buiten stroomt, waardoor de warmte minder goed afgevoerd wordt en de airco meer moeite moet doen om de ruimte koel te krijgen. Door de afvoerslang zo recht mogelijk te plaatsen, wordt de lucht optimaal naar buiten afgevoerd. 

Zet de airco op de juiste plek

Het hangt van de plek waar de airco staat af hoe goed hij de ruimte kan koelen. Je moet hem altijd in de buurt van een raam of muur plaatsen, waar de afvoerslang doorheen kan. Daarvoor werkt het het beste om een schuif- of kantelraam te gebruiken in plaats van een raam dat scharniert. Dat laatste raam houdt namelijk altijd een kier bovenaan, waardoor er warmte lucht naar binnen blijft komen. De airco moet zo’n 30 tot 40 cm van de muur af staan en er moeten geen spullen op liggen. Dat vermoeilijkt namelijk de luchtcirculatie. 

Ook is het belangrijk dat je de airco niet in een te grote ruimte plaatst. Het lukt de airco simpelweg niet om een ruimte te koelen die groter is dan waar hij voor geschikt is. Bovendien zal het onnodig veel energie gaan verbruiken. 

Koel de ruimte voor het kan verwarmen

Het kost een airco meer energie om een reeds verwarmde ruimte te verkoelen, dan een ruimte koel te houden. Het is daarom effectief en energiezuinig om de airco ’s ochtends al aan te zetten, voordat de warmte de ruimte binnen kan dringen.

Zorg ervoor dat er geen warmtebronnen in de ruimte zijn

Hoe minder warmte er in de ruimte komt, hoe minder de airco hoeft te koelen. Elektrische apparaten, zoals televisies, lampen, laptops of stofzuigers, kunnen zorgen voor extra warmte in ruimtes. Ze produceren warmte tijdens het gebruik, waardoor de ruimte zal verwarmen en de airco meer haar best moest doen om de ruimte koel te houden. Zorg er ook voor dat de ruimte niet directe staat blootgesteld voor de zon. Houdt ramen en deuren dus zo veel mogelijk dicht en sluit gordijnen, zonwering of andere raambedekking. 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *