Thuisarts.nl, ook bij psychische klachten

Vier op de tien Nederlanders krijgt ooit in zijn of haar leven te maken met een psychische aandoening. Op dat moment is het van belang dat mensen weten waar ze terecht kunnen voor betrouwbare informatie over goede zorg bij psychische klachten. Daarom start Akwa GGZ samen met Thuisarts.nl een campagne om de informatie op Thuisarts.nl over psychische klachten onder de aandacht te brengen. De campagne start zaterdag 10 oktober op de Landelijke Dag voor Psychische Gezondheid.

Patiënten aan het woord

Dat betrouwbare informatie zo belangrijk is, blijkt uit de persoonlijke verhalen van vier ervaringsdeskundigen die vertellen over hun psychische klachten. Eén daarvan is Peter. Hij ging 40 jaar lang door depressieve periodes heen zonder te weten wat er met hem aan de hand was.

Peter (66): “Met de info van nu kan ik inzien dat ik alle klachten van een depressie kan afvinken, maar ik kon moeilijk de juiste informatie vinden. Er was vroeger ook nog weinig bekend over depressie, zelfs niet bij huisartsen. Het is zo belangrijk dat ervaringen worden gedeeld in combinatie met de plaats waar je betrouwbare informatie kunt vinden. Voor mij is Thuisarts.nl daar een goed voorbeeld van omdat de informatie is gemaakt door zorgverleners en ervaringsdeskundigen zoals ik.”

Samen beslissen over goede zorg

Voor mensen met een psychische aandoening is het van belang dat ze goed geïnformeerd zijn, zodat ze samen met de zorgverlener kunnen beslissen welke behandeling het beste bij ze past. Hiervoor heeft de geestelijke gezondheidszorg onder begeleiding van Akwa GGZ, kwaliteitsstandaarden ontwikkeld. Voor elke psychische klacht hebben patiënten, naasten en zorgverleners samen beschreven wat zij goede zorg vinden. Deze informatie staat op Thuisarts.nl. Patiënten kunnen er terecht als ze meer willen weten over de psychische klachten die ze ervaren, zoals een somber gevoel, paniekaanvallen of bij het horen van stemmen. Er wordt onder andere uitgelegd wat er aan de hand kan zijn, welke klachten erbij horen, wat je zelf kunt doen en er staat informatie over behandelmogelijkheden. Ook naasten kunnen er terecht voor informatie over hoe zij om kunnen gaan met iemand die psychische klachten heeft.

Dominique Vijverberg, directeur van Akwa GGZ: “De informatie op Thuisarts.nl is zo waardevol omdat patiënten, naasten en zorgverleners samen deze kwaliteitsstandaarden hebben gemaakt. Bij behandeling van mensen met een psychische aandoening is het van belang dat de patiënt en naasten goed geïnformeerd zijn om samen met de zorgverlener te kunnen beslissen wat het beste is voor hun persoonlijke situatie. Thuisarts.nl is hét platform voor patiënten als het gaat om betrouwbare informatie over gezondheid en ziekte. Voor lichamelijke klachten vinden patiënten hun weg naar Thuisarts.nl al, we willen graag dat dit voor psychische klachten ook zo wordt.”

Doe zelf mee met #BezoekThuisarts

Online en ook bij verschillende ggz-locaties en huisartsenpraktijken wordt aandacht gevraagd voor het belang van betrouwbare informatie over goede zorg bij psychische klachten. Onderdeel van de campagne is een speciaal ontworpen Instagramfilter. Door een foto van jezelf met het filter en #BezoekThuisarts op social media te plaatsen, kan ook jij aandacht vragen voor mentale problemen en het belang van betrouwbare informatie bij psychische klachten.

Influencers met psychische klachten

Onder andere Marit Brugman en Eva Quigley vragen aandacht voor de campagne door het Instagram filter te gebruiken. “Ik vind het heel belangrijk dat er aandacht is voor mentale gezondheid, omdat ik zelf weet hoe moeilijk het is om erover te praten. Door mee te doen aan de campagne kunnen we het taboe van psychische problemen afhalen en laten we mensen weten waar ze terecht kunnen voor betrouwbare informatie als zij psychische klachten hebben’, aldus Marit Brugman. Marit is onder andere bekend van haar Instagramaccount en YouTube-video’s. Ze heeft een eetstoornis gehad en zet zich met haar Stichting Durf Te Vragen nu in om jongeren te helpen bij het herkennen en erkennen van psychische problemen.

Ook influencer Eva Quigley, die veel aandacht geeft aan mentale gezondheid, zet zich in voor de campagne.  ‘Als je klachten ervaart is de drempel vaak erg hoog om hulp te zoeken. Thuisarts.nl kan voor iemand dan een laagdrempelige eerste stap zijn. Met deze campagne kunnen we er samen voor zorgen dat de weg naar hulp en betrouwbare informatie bekend is.’

Kijk voor de verhalen van patiënten en de mogelijkheden om mee te doen op: www.akwaggz.nl/thuisarts. De informatie op Thuisarts.nl over psychische aandoeningen en de verhalen in deze campagne zijn in samenwerking met MIND tot stand gekomen. Meer informatie over MIND is te op www.wijzijnmind.nl.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *