Steentje bijdragen aan het milieu? Zo doe je dat…

De laatste tijd is het milieu steeds meer in het nieuws. Het wordt namelijk steeds belangrijker dat we ons steentje gaan bijdragen om de wereld schoner te maken voor de volgende generaties. Dat kan op allerlei verschillende manieren. Je denkt waarschijnlijk dat jij als individu geen verschil kan maken. Toch laten we je laten zien dat alle kleine beetjes helpen en dat jij ook mee kan helpen aan een beter milieu. 

Recyclen van kleding en apparaten

Heel veel winkelketens hebben een dienst dat je je oude producten kan recyclen. Zo kun je bijvoorbeeld je oude apparatuur inleveren bij kringloopwinkels of speciaalzaken. De apparaten worden dan gerecycled door de oude onderdelen die nog goed werken in nieuwe apparaten te verwerken. Bedrijven die refurbished apparaten aanbieden schieten nu ook als paddestoelen uit de grond. De productie van nieuwe apparaten kan daardoor worden beperkt. Dat scheelt overal weer heel veel energie en afval. Het is nu heel populair om de refurbished iPhone 8 te kopen in plaats van het laatste model. Dit scheelt ook nog eens aanzienlijk in de maandelijkse kosten op je abonnement. 

Heb je genoeg van je oude kleding? Dan kun je bij H&M een tas met oude kleding inleveren. Je krijgt zo 15% korting op je nieuwe aankopen. Ook kun je je oude kleding verkopen op een rommelmarkt. Met kleding recyclen kun je dus geld besparen of zelfs een bijverdienen. Het is maar net hoe creatief jij hierin wil zijn. 

Cut the plastic crap

Heb je wel eens gehoord van de plasticsoep? Het is de grote verzameling van plastic afval in zeeën en oceanen. Door al het plastic wat in het water terecht komt lopen koraalriffen veel schade op. De dieren slikken plastic in en overlijden eraan. Daarom is het zaak dat we het gebruik van plastic beperken. Hoe doe je dit? Koop niet steeds opnieuw een plastic tasje bij de supermarkt, maar neem je eigen boodschappentas mee van huis. Doe je gelijk vanuit je werk boodschappen? Stop dan standaard een opvouwbaar tasje in de tas die je mee naar werk neemt. 

Let ook goed op de producten die je in de winkels koopt. Neem ook je eigen tas mee als je bijvoorbeeld eten afhaalt. Ga je ergens wat drinken bij een tentje die nog steeds plastic rietjes geeft? Overal op internet zijn nu rietjes te vinden van roestvrij staal met een schoonmaakborsteltje. Het zet zeker zoden aan de dijk als het gaat om de bescherming van het milieu. 

Weet wat je eet

Bijdragen aan een beter milieu heeft ook te maken met wat je eet. Bij biologische ketens houden ze rekening met de bestrijdingsmiddelen die ze sprayen op landbouwgewassen. Biologisch eten is dus ook een stuk beter voor je gezondheid.

Als je dat een beetje duur vindt kun je ook op een andere manier milieuvriendelijk je maaltijden inslaan. Maak altijd een lijstje voordat je boodschappen doet. Zo haal je nooit teveel. Je hoeft dan achteraf niets weg te gooien. Wil je helemaal zeker ervan zijn dat je niks verspilt? Bereid dan je maaltijden voor, voor de komende paar dagen. Het enige wat je dan hoeft te doen is een bakje uit de vriezer halen en laten ontdooien voor de volgende dag. 

Andere milieuvriendelijke tips zijn wat meer de auto laten staan, afval scheiden en zelf een groentetuintje aanleggen. Let ook op dat je elektrische apparaten helemaal uitschakelt en niet op stand-by laat staan. Als we dit met zijn allen doen, ziet de wereld later er een stuk schoner en mooier uit. 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *