Modelbouw is het maken van schaalmodellen. Zo heb je professionele modellen voor architecten, musea en scheepsbouwers. Daarnaast zijn er veel mensen die aan modelbouw doen als hobby. Hierbij worden gebouwen, voertuigen, vaartuigen en vliegtuigen meestal op schaal nagebouwd in de vrije tijd. Iedereen kan dit kopen bij gespecialiseerde webshops, zoals Modelomondo. Wanneer mensen het hebben over modelbouw, gaat dit vaak over modelspoor en stoommachines. Modelspoor is dan ook zeer populair. Met het merk Busch modelbouw worden de mooiste creaties gemaakt. Naast modelbouw en stoommachines, zijn er nog meer soorten modelbouw, namelijk statische- en radiografische modelbouw. In dit artikel zullen deze soorten modelbouw worden toegelicht.

Statische modelbouw en modelbouw

Bij statische modelbouw worden niet gemotoriseerde modellen van voertuigen, gebouwen etc. nagebouwd. Vaak streven mensen ernaar om een zo authentiek mogelijke nabootsing van het origineel te maken. Er zijn verschillende takken binnen de statische modelbouw; auto’s en trucks, helikopters, vliegtuigen, schepen, treinen, hovercrafts, militaire voertuigen etc. Plastic wordt vaak gebruikt als materiaal en veel modellen zijn te verkrijgen als bouwdoos. Wanneer je een aantal onderdelen uit zo’n doos gebruikt voor een grotendeels zelf gemaakt model, noem je dit scratchbuilding. Naast dat er veel gebruik wordt gemaakt van modelbouw met plastic, zijn er ook liefhebbers van houtbouw. Hierbij worden de statische modellen van hout gebouwd.

Radiografische modelbouw

Bij radiografische modelbouw worden er ook schaalmodellen gebouwd, maar hierbij voorzien zij ook van radiografische besturing. Er wordt hierbij vaak wat minder gelet op de nabootsing van het origineel dan bij statische modelbouw. De meeste radiografische modellen lijken zelfs helemaal niet op een bestaand vliegtuig. Als modelbouwer kun je hier dus je creativiteit goed in kwijt. Vliegtuigen, helikopters, schepen, auto’s en tanks zijn zeer populair binnen radiografische modelbouw. Bij radiografische modelbouw worden er elektrische- of verbrandingsmotoren ingebouwd, zodat het model kan rijden, vliegen of varen.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *