Re-integratie? Dit doet de bedrijfsarts!

Re-integratie betekent letterlijk het weer laten functioneren van iets. Hierbij wordt meestal het re-integreren in de arbeidsmarkt bedoeld. Je kan bijvoorbeeld iets hebben gebroken of psychische problemen hebben waardoor je voor een langere periode niet kunt werken. Je kan vaak online met een paar korte vragen zelf ontdekken hoe het staat met de werkdruk binnen een bedrijf en hierin zelf actie ondernemen mocht dit nodig zijn. De mensen van buitenaf zullen niet snel zien als er iets vanbinnen bij je mankeert. Goed voor jezelf blijven zorgen is belangrijk om met de juiste energie terug te keren naar de arbeidsmarkt. 

Langdurig ziek, en nu? 

Je bent langdurig ziek als je langer dan vier weken niet kunt werken. In de eerste vier weken kan het namelijk nog onduidelijk zijn of het om kort of lang verzuim gaat. Je kan bijvoorbeeld een griepje hebben dat na een paar dagen over weer over is, maar je kan ook iets hebben gebroken waardoor je voor een langere tijd uit de running bent. Dit is zowel voor jou als voor de werkgever geen pretje. Het liefst ga je snel weer aan het werk en om dit voor elkaar te krijgen kom je samen met je werkgever in een re-integratietraject. Dit start al na de eerste week van de ziekmelding. Ziet het er na vier weken niet uit dat je op korte termijn weer kunt werken? Dan moet de werkgever een bedrijfsarts inschakelen die in de zesde week samen met jou een probleemanalyse opstelt. 

Taken bedrijfsarts

Wat doet een bedrijfsarts nu eigenlijk? Als je als werknemer dus zes weken ziek bent, dan maakt de bedrijfsarts een probleemanalyse. Deze analyse wordt vervolgens gebruikt in het Plan van Aanpak voor re-integratie. Ben je na twee jaar nog steeds ziek? Mocht je dan een WIA-uitkering willen aanvragen dan maakt de bedrijfsarts een re-integratieverslag waarbij er op papier wordt gezet wat de mogelijkheden zijn van de zieke werknemer op het gebied van werk. Het is voor de werkgever verstandig om de voortgang van de re-integratie van de zieke werknemer regelmatig te bespreken. Hierin kan de bedrijfsarts informatie geven over bijvoorbeeld de inspanningen, mogelijk ander passend werk of over de mate van arbeidsongeschiktheid. 

Re-integratie 2e spoor

Re-integreren is het terugkeren naar je werk, na er voor een langere tijd te zijn uit geweest.  Mocht dit niet binnen je eigen bedrijf kunnen omdat er bijvoorbeeld geen werkzaamheden zijn die je zou kunnen uitvoeren, dan wordt er passend werk gevonden buiten de eigen organisatie. Dit wordt ook wel re-integratie 2e spoor genoemd. De start van dit traject wordt in de meeste gevallen gebaseerd op een arbeidsdeskundig onderzoek. Met behulp van coaches wordt er gekeken naar een oplossingsgerichte benadering. Deze benadering wordt onder andere verricht door te kijken naar maatwerk, specifieke trainingen en intensieve begeleiding tussen jou en de coach om te zorgen dat je op korte (of lange) termijn weer kunt starten binnen je eigen bedrijf.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *