Mijn naaste heeft dementie, wat nu?

Het is verschrikkelijk nieuws als je hoort dat een naaste dementie heeft. Er gaan dan waarschijnlijk veel vragen door uw hoofd, wat verandert er, hoeveel zorg heeft diegene nodig en kan hij of zij nog wel thuis blijven wonen? Dit is vaak lastig te zeggen. Elke Alzheimerpatiënt is anders en het is vaak moeilijk te voorspellen hoe snel iemand achteruit kan gaan. Er zijn gelukkig verschillende mogelijkheden, en in dit artikel vertellen we wat deze mogelijkheden zijn.

Bespreek het met de huisarts

Dit heeft u misschien al gedaan, maar toch kunnen we het niet goed genoeg benadrukken. Uw huisarts heeft vaak een goed beeld van de gemoedstand van uw partner, de leefsituatie en wat u zelf aankunt . Als u al een gesprek heeft gehad kan het zijn dat u alsnog veel vragen heeft. Wees dan niet bang om een nieuwe afspraak in te plannen. Het is vaak ook handig om iemand mee te nemen. Twee personen weten en onthouden namelijk meer!

De arts kan met u overleggen of u een vaste begeleider wilt, een casemanager dementie. Deze manager geeft u en uw naaste advies over het omgaan met de dementie. Dit kan ontzettend helpen als er vragen zijn, maar u niet telkens een afspraak bij de huisarts wilt maken.

Zorg dat u op tijd hulp krijgt

In het begin zal het misschien nog gaan, maar vroeg of laat zal u hulp nodig hebben. Het is erg belangrijk dat u de beschikbare hulp op tijd inschakelt, anders raakt u zelf overbelast en daar schiet niemand iets mee op. Er zijn gelukkig meerdere opties die u hierbij kunnen helpen.

De grootste angst voor vele naasten is dat degene met dementie naar een verzorgingstehuis toe moet. Hier kunt u niet meer voor hem of haar zorgen en moet je veel los laten. Gelukkig hoeven er vaak niet gelijk zulke drastische maatregelen genomen te worden. Het is namelijk mogelijk om hulp te krijgen van professionele zorgverleners, deze verzorgers bieden particuliere 24-uurs zorg zodat u dag en nacht geholpen kan worden. Dit is erg fijn, want de zorg stopt niet ’s nachts . Mensen met dementie kunnen in de nacht zelfs extra verward zijn, waardoor 24-uurs zorg geen overbodige luxe is.

Dementie is een verschrikkelijke ziekte. Gelukkig hoeft u het niet alleen te doen en zijn er genoeg mogelijkheden die u kunnen helpen met het verzorgen van uw naaste. Particuliere zorg kan een goed steentje bijdragen, maar als het echt niet meer gaat is een verzorgingstehuis de beste optie. Het zal lastig zijn, maar er zijn tegenwoordig ook verzorgingstehuizen die veel aandacht besteden aan de patiënten. Oftewel, pak alle hulp aan die er mogelijk is!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *