Hoe kun je effectief online leren? Maak kennis met 5 Basistips

De afgelopen jaren heeft er een enorme verschuiving plaatsgevonden op het gebied van leermethoden. Traditioneel klassikaal leren heeft ruimte gemaakt voor digitale leervormen waarbij studenten meer flexibiliteit hebben om de gewenste leerresultaten te bereiken. Toch kan individueel leren op een digitaal platform nogal wennen zijn, helemaal voor studenten die gewend zijn aan traditionele leervormen. Om je hierbij te helpen, hebben we vijf basistips uitgelicht om effectief online te leren. 

1. Maak gebruik van leerdoelen

Voordat je begint met een e-learning cursus, is het slim om jezelf af te vragen wat je precies wilt bereiken. Het stellen van duidelijke leerdoelen, zowel dagelijkse als lange termijn doelen, zal je helpen gemotiveerd te blijven en uitstel te voorkomen. Zorg ervoor dat je jouw doelen specifiek en meetbaar maakt, en vergeet niet jezelf te belonen wanneer je vooruitgang boekt in de richting van je doelen!

2. Creëer een speciale werkruimte

Het is gemakkelijker om informatie te onthouden als je gebruik maakt van een ruimte waar je ongestoord en geconcentreerd aan de slag kan. Dit is helemaal belangrijk bij online leren, omdat je individueel aan het werk moet en zo min mogelijk mag worden afgeleid. Om effectiever te leren, zorg dat je thuis een plek hebt waar je met middels een goede werkhouding jouw leerdoelen kan realiseren. Maak een duidelijk onderscheid tussen de plaats om te studeren en een plaats om te ontspannen, zodat je je beter kunt concentreren.

3. Wees verantwoordelijk voor je leerresultaten

Bij het online leren is het van essentieel belang om jezelf constant verantwoordelijk te houden voor jouw leerstijl. Aangezien je waarschijnlijk individueel aan de slag moet gaan, moet jij er rekening mee houden dat je de discipline kan opwekken die jou de geplande deadlines laat behalen. 

4. Doe één ding tegelijk

Hoewel het doen van meerdere dingen tegelijk aantrekkelijk lijkt, is multitasken vaak minder efficiënt dan het focussen op één taak. Sterker nog, er is zelfs onderzoek dat stelt dat je door multitasken minder goed in staat bent om op te letten, informatie te onthouden dan weet je slechts één taak tegelijkertijd uitvoert. Kortom, in plaats van te veel dingen tegelijk te doen, kun je meer informatie opnemen en taken productiever en gemakkelijker afwerken wanneer je de focus legt op een enkele opdracht. 

5. Neem geregeld pauzes

Hoge prestaties komen voort uit hersenen die in staat zijn om zich volledig te concentreren. Dit betekent dat je jezelf met goede regelmaat wat rust moet gunnen om de moeilijke problemen uit jouw online cursus een oplossing te bieden. Zorg ervoor dat je pauzes in jouw leerschema opneemt. Afhankelijk van jouw leerstijl kun je eraan denken om na elk uur van gefocust leren, een pauze van 15 minuten in te lassen. Maak buiten een korte wandeling, neem een warme douche, kies voor een powernap of geniet van een praatje met een vriend, zodat je weer beschikt over de energie die je de benodigde focus geeft om op nieuwe ideeën te komen om jouw online leerproject aan te pakken.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *