De afgelopen jaren heeft voetbal voor vrouwen een enorme boost gekregen, en kijken er dan ook steeds meer mensen naar. Niet alleen winnen de Oranje leeuwinnen dus aan populariteit, ze zijn óók nog eens gewoon heel erg goed in wat ze doen! In 2017 werden de dames Europees kampioen, en in 2019 behaalden ze een tweede plek op het Wereldkampioenschap. Niet gek dus dat kenners hoge verwachtingen hebben voor het WK van volgend jaar, wat gaat worden gespeeld in zowel Australië en Nieuw-Zeeland. Geen expert op het gebied van (vrouwen)voetbal? Geen probleem! Wij hebben een aantal feitjes over de sport én het aankomende WK voor je verzameld.
Vrouwen- en mannenvoetbal
Oké, feitelijk bestaan er geen verschillen in spelregels tussen de mannelijke en de vrouwelijke tak van sport. Het is dus ook niet zo dat als je naar vrouwenvoetbal kijkt, je op andere dingen moet letten.
Des te gekker eigenlijk dus, dat vrouwen nog steeds niet hetzelfde verdienen als hun mannelijke collega’s. Voorheen werkten veel dames die professioneel voetballen ernaast nog een ‘normale’ baan om rond te kunnen komen. Nu in ieder geval de premies vanuit de KNVB zijn rechtgetrokken, hoeft dat voor veel voetbalsters niet meer de realiteit te zijn. Nog steeds verdienen ze echter lang niet zo veel als de mannelijke sterspelers: Lieke Martins verdient ongeveer wat Frenkie de Jong voor één wedstrijd binnen harkt. Oneerlijk? Zeker weten.
Het Nederlandse vrouwenvoetbal
In 1955 werd er voor het eerste vrouwenvoetbal in clubverband gespeeld. Vrouwenclubs mochten pas in 1974 meedoen om de landstitel, en dit was niet op professionele basis. In 2007 werd er een eredivisie voor vrouwen gestart – en na dit jaar groeide zowel het niveau én de populariteit van vrouwenvoetbal enorm.
Binnen Europa doen de Nederlandse dames het zeker niet slecht. Vanwege grote ontwikkelingen binnen ons continent zijn transfers steeds vaker voorkomend. Zo maakte Lieke Martins in 2017 een overstap naar Barcelona. Ook werd er het opvolgende jaar voor het eerst een vrouwelijke versie van de prestigieuze Ballon d’Or uitgereikt. Door deze prijs werden vrouwelijke voetballers ook écht geprezen en gewaardeerd om hun bijdrages.
WK’s: deze en de vorigen
Er worden WK’s vrouwenvoetbal gegeven sinds 1991. Inmiddels zijn er 8 WK’s geweest, waarvan de laatste zich in Frankrijk afspeelt. Het WK zal voor het eerste in de geschiedenis uit 32 landen bestaan. Tijdens de vorige editie deden er nog 24 landen mee, en aan deze groei is ook de meteen de groei van populariteit van vrouwenvoetbal terug te zien.
Aankomend WK zal, zoals gezegd, plaatsvinden in Australië en Nieuw-Zeeland. De spanning zal hoog oplopen, sinds bij de loting bekend is geworden dat Nederland in dezelfde poule is gezet als de Verenigde Staten, waarvan ze het vorige WK met 2-0 verloren. Op 20 juli zal de aftrap zijn in Auckland, en de finale vindt maand later in Sydney plaats.
Schema’s
Tijdens dit WK zullen al die 32 landen het tegen elkaar opnemen in verschillende poules, die in verschillende Australische en Nieuw-Zeelandse steden zullen plaatsvinden. Op ekvrouwen.nl is een volledig schema van de wedstrijden te zien.