Geluidsoverlast van de buren, wat nu?

Ben je lekker een filmpje aan het kijken in de woonkamer? Gezellig, want tot ontspanning  komen is natuurlijk van groot belang na een drukke werkweek. Wanneer je lekker een filmpje aan het kijken bent, is het zeer vervelend als de buren veel geluid maken. Vooral in de avonduren kan het storend zijn als de buren veel lawaai maken. Geluidsoverlast is tegenwoordig normaal en er zijn veel mensen die hier last van hebben. Dit heeft vaak te maken met de buren en dit kan een groot feest zijn, maar ook buren die een muziekinstrument bespelen. 

 

Veel woningen in Nederland zijn gehorig en hierdoor kan geluidsoverlast onaangenaam worden. Sommige mensen hebben zelfs zoveel last van geluidsoverlast van de buren dat ze verhuizen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, maar wat kun je nu eigenlijk doen tegen geluidsoverlast van de buren? In dit artikel gaan we dat uitgebreid behandelen zodat je daar meer over te weten komt.

Wat kun je zelf doen?

Voordat je bij de buren aanklopt, is het verstandig om eens naar je eigen woning te kijken. Veel geluidsoverlast kan voorkomen worden door bepaalde geluidsdemping toe te voegen aan je woning. Ten eerste is het van groot belang dat je dubbel glas hebt en dit zorgt voor een goede geluidsdemping. Ten tweede, is het belangrijk dat alles goed geïsoleerd is binnen je woning en kan dit het meeste geluidsoverlast al tegenhouden. Je kunt met een koopwoning dit zelf aanpakken, maar met een huurwoning moet je brief sturen naar de woningbouw. Ten slotte, kun je bij lichte geluidshinder oordopjes in doen en op deze manier jezelf afsluiten van de geluidsoverlast. 

Ga in gesprek

Heb je alles gedaan wat je zelf kunt doen en heb je als nog geluidsoverlast van de buren? Vervelend, maar het is van belang dat je in gesprek gaat met de buren. Een gesprek kan verhelderend werken en je kunt samen tot een goede oplossing komen voor het probleem. Het kan zelfs zo zijn dat de buren niet weten dat ze zorgen voor geluidsoverlast. Waarschijnlijk willen de buren niet zorgen voor geluidsoverlast en wordt er goed geluisterd naar je klacht. Doordat je het probleem blootlegt bij de buren, kun je samen afspraken maken over de toekomst. Maak duidelijk afspraken over de geluidsoverlast en laat deze schriftelijk vastleggen. Houden de buren zich niet aan de afspraken? Stuur dan een brief naar de buren met je probleem en de schending van de afspraken.

De rechter

Werkt niets meer en weet je niet meer wat je moet doen? Geluidsoverlast buren, is natuurlijk vervelend en soms zit er niets anders op en moet je de politie inschakelen. De politie kan optreden tegen geluidsoverlast van een bepaald geluidsniveau. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de buren die voor overlast zorgen voor de rechter te dagen. Wanneer je de buren voor de rechter wilt dagen, is het belangrijk om te weten dat het moet gaan om ernstig geluidsoverlast. Je kunt dit door een derde partij laten meten, hiervoor zijn speciale instrumenten nodig die het derde partij heeft.

 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *