Gebruik een neusdouche bij voorhoofdsholte ontsteking

Misschien ken je het nog niet: de neusdouche. Dit product is het lievelingetje van KNO-artsen. Bij iedere nasale (neus-)behandeling schrijven zij voor dat je een paar keer per dag je neus moet gaan spoelen. KNO-artsen schrijven de neusdouche zeker voor bij voorhoofdsholte ontsteking. Waarom?

Dat een neusdouche tot de standaard KNO-behandeling hoort, heeft er alles mee te maken dat je met een grote hoeveelheid zout water je bijholten en voorhoofdsholte schoon spoelt. De neusdouche en nasaal spoelzout van neilmednederland.nl is favoriet en wordt wereldwijd het meest voorgeschreven door KNO-artsen.

Oorzaak voorhoofdsholte ontsteking

Een voorhoofdsholte ontsteking (sinusitis frontalis) begint met een gewone verkoudheid, veroorzaakt door een virus, of door een bacterie of allergie. Je kan zo’n verkoudheid en aankomende ontsteking grotendeels voorkomen door je neus te spoelen met een neusdouche en zout water. Doordat een virus, bacterie of bijvoorbeeld pollen en huisstofmijt snel worden weggespoeld, kunnen ze niet hechten en hun vervelende werk doen. Doen ze dat wel, dan produceert je slijmvlies in neus, bijholten en voorhoofdsholte veel slijm en wordt dik. Het slijmvlies sluit vervolgens je holtes af, waardoor alle vuiligheid en slijm niet meer weg kan en ontstekingen veroorzaakt.

Wat doen tegen voorhoofdsholte ontsteking?

In eerste instantie neem je paracetamol en spoel je je neus met zuiver en farmaceutisch spoelzout dat afgestemd is op de zuurtegraad van je eigen lichaam. Dat zorgt ervoor dat het spoelen van je neus niet prikt of brand, wat met gewoon zout wel het geval kan zijn. Meestal gaat de voorhoofdsholte ontsteking na een week tot drie weken vanzelf over. Is dat niet het geval, ga dan na drie weken naar de huisarts. Ga eerder naar de huisarts als je koorts hebt of niets meer kan doen. De huisarts zal antibiotica voorschrijven. Helpt dat niet? Dan word je doorverwezen naar een Keel-Neus-Oor (KNO) arts in het ziekenhuis. Het kan dan zijn dat je geopereerd en dat je slijmvliezen worden weggehaald zodat alle holtes weer open zijn. Dat slijmvlies groeit weer aan.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *