Factoren die de verzekeringspremie van je auto beïnvloeden

Je wilt een nieuwe autoverzekering afsluiten, maar tot je grote schrik blijven de premies maar stijgen. Welke factoren beïnvloeden de hoogte van de premie? Niet alleen jouw persoonlijke gegevens spelen mee, ook de nieuwwaarde en de kenmerken van de te verzekeren auto zijn belangrijk. In deze blog proberen we je wegwijs te maken in de factoren die de hoogte van de verzekeringspremie bepalen.

De bestuurder

Het is logisch dat de persoonlijke gegevens van de bestuurder een grote invloed hebben op de hoogte van de premie. Je moet daarbij denken aan leeftijd, het postcodegebied waar je woont en het aantal schadevrije jaren dat is opgebouwd. Uit statistische gegevens blijkt dat jongeren tot 24 jaar en ouderen boven de 75 jaar meer schade veroorzaken, dit risico wordt uiteraard doorberekend in de premie. Doorgaans betaal je in de grote steden een hogere premie, de kans op schade is daar in verband met het drukke verkeer groter. Heb je jarenlang schadevrij gereden? In dat geval word je beloond in de vorm van een no-claim korting.

Kenmerken van de auto

Hoe hoger de aanschafprijs, des te duurder de premie. Bij een nieuwere auto zijn de reparatiekosten immers hoger dan voor een ouder model. Daarnaast speelt ook het gewicht, het vermogen, de eventuele opties en het soort brandstof waarop de auto rijdt een rol. Een auto die voorzien is van een groot motorvermogen heeft een hoge topsnelheid en dat vergroot weer het risico op een ongeval. Met een zwaardere auto kun je meer schade veroorzaken. Vergeet ook niet dat een auto die uitgerust is met een dieselmotor een hoger gewicht heeft dan een vergelijkbaar model met een benzinemotor. Ook opties zoals een opgevoerde motor, trekhaak, geluidsinstallatie of andere accessoires verhogen de premie. Wees verstandig en meldt deze opties bij de verzekeraar, anders vallen ze misschien niet onder de dekking.

Op zoek naar de laagste premie

Uiteraard wil je niet de hoofdprijs betalen voor je autoverzekering. Het loont daarom de moeite om regelmatig een vergelijkingssite te raadplegen om te controleren of de voorwaarden, dekking en de premie van je huidige polis nog wel de laagste in de markt zijn. Je kunt er veel geld mee besparen!

Overweeg ook of je een all risk autoverzekering wilt blijven aanhouden. In de loop der jaren is de dagwaarde vermoedelijk flink gedaald, waardoor de premie niet meer in verhouding staat met de vergoeding die je ontvangt na schade.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *