Een spiraal plaatsen, het overwegen waard of niet?

Sinds jaar en dag lijkt het er naar uit te zien dat de pil de meest populaire vorm van anticonceptie is. Dat is niet helemaal juist. Wel is het zo dat het nemen van de pil in de meeste culturen de best ingeburgerde vorm van anticonceptie is. Dit gezegd zijnde is het zeker en vast niet de meest betrouwbare anticonceptie. Mede omwille van deze reden is een spiraal plaatsen door de jaren heen steeds populairder geworden. Overweegt u eveneens om een spiraal te laten plaatsen, maar bent u nog niet helemaal op de hoogte van de voordelen die u daardoor kunt ervaren? Ontdek dan zeker even de interessante voordelen hier op deze pagina!

 

  • 1.) Uw anticonceptie vereist niet meer zoveel aandacht 

 

Wanneer u er net als zoveel andere vrouwen voor heeft gekozen om de pil te gebruiken als vorm van anticonceptie moet u er uiteraard wel rekening mee houden dat deze vorm van anticonceptie te allen tijde de nodige aandacht vereist. Niet alleen moet u de pil op regelmatige tijdstippen (dagelijks bij voorkeur rond hetzelfde tijdstip) innemen, daarnaast kunnen verschillende lichamelijke aandoeningen de werking van de pil negatief beïnvloeden. Hierdoor kan haar betrouwbaarheid aanzienlijk worden aangetast. 

 

  • 2.) Een spiraal plaatsen is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie

 

In lijn met bovenstaande ligt het feit dat een spiraal plaatsen veel betrouwbaarder is in vergelijking met bijvoorbeeld het nemen van de pil. Wel is het zo dat de betrouwbaarheid bij een spiraal plaatsen in de praktijk deels afhankelijk is van het soort spiraal waar gebruik van wordt gemaakt. De betrouwbaarheid is dan ook als volgt: 

 

  • De kans op een zwangerschap bij het hormoonspiraaltje bedraagt 0,2 procent; 
  • De kans op een zwangerschap bij het koperspiraaltje bedraagt 0,8 procent;

 

In principe zouden we dus kunnen stellen dat het hormoonspiraaltje de meest betrouwbare optie is. Een koper spiraal plaatsen kan eventueel ook als noodanticonceptie. 

 

  • 3.) Nadat de spiraal is verwijderd kunt u meteen terug zwanger worden

 

Een spiraal plaatsen is erg eenvoudig. In slechts enkele minuten tijd kan een spiraaltje door een arts worden ingebracht. Dit uiteraard wel op voorwaarde dat de uitgevoerde onderzoeken geen problemen aan het licht hebben gebracht. Wilt u na een spiraal plaatsen op een zeker ogenblik toch graag zwanger worden? Dan is dat perfect mogelijk. Het enige wat u daarvoor hoeft te doen is namelijk gewoon een afspraak te maken met uw arts om de spiraal te laten verwijderen. Ondanks het feit dat een spiraal plaatsen in principe weinig of geen klachten met zich meebrengt kan het laten verwijderen van het spiraaltje wel een beetje vervelend zijn. Ook in dit geval blijft de lichamelijke overlast echter te allen tijde zeer beperkt.

 

  • 4.) Er is geen sprake van extra risico op een trombose

 

Bij een spiraal plaatsen dient er geen rekening te worden gehouden met een groter risico op bijvoorbeeld het krijgen van een trombose. Bovendien is het zo dat er ook geen sprake is van een groter risico voor wat het hart- en vaatziekten betreft. Ook dit zijn zeker en vast niet onbelangrijke voordelen waar u op kunt rekenen bij een spiraal plaatsen.

 

Voor uitstekende zorg in het hartje van Amsterdam maakt u een afspraak met Medisch Centrum Wetering.

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.