Dikke voeten: waarom krijg je ze en wat kan je eraan doen?

Dikke voeten en dikke enkels: iedereen kan er wel eens last van krijgen. Opgezwollen enkels zijn vooral een kwaal die gelinkt wordt aan zwangere vrouwen en oudere mensen, maar personen van alle leeftijden kunnen er last van krijgen. Maar waarom krijg je precies last van opgezwollen benen? En wat kun je er precies aan doen? 

De oorzaken van gezwollen enkels

Als de doorbloeding van je onderbenen niet meer goed gaat, kunnen je benen het bloed niet goed afvoeren naar het hart. Zo kan vocht zich ophopen in de voeten, benen en onderbenen. Door de zwaartekracht, verzamelt al het vocht zich dan in de enkels. 

 

Er zijn meerdere oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je dikke voeten krijgt. Een van de bekendste oorzaken is te weinig bewegen. Als je genoeg beweegt, helpen je kuitspieren met de bloedcirculatie door je bloed rond te ‘pompen’. Als je lang zit, bijvoorbeeld door uren stil te zitten achter je bureau tijdens de werkuren, worden je spieren lui en kun je dus last krijgen van deze slechtere bloedcirculatie en de bijhorende dikke enkels. 

 

Ook je voeding kan invloed hebben. Zout en alcohol houden vocht vast in je lichaam. Pas hiermee dus op. Ook als het lichaam de warmte niet goed kwijt kan op een warme dag, wordt er meer vocht vastgehouden. Dat merken mensen op door dikke voeten en enkels, maar bijvoorbeeld ook dikke vingers. Als je de verkeerde (te kleine) schoenen draagt, kan dit ook invloed hebben. Ook kun je last krijgen van gezwollen enkels door medische redenen, zoals diabetes. Als dit het geval is, raden we aan om contact op te nemen met je dokter. 

Wat kun je doen aan dikke voeten?

Bij veel van de bovenstaande oorzaken, zijn er redelijk voor de hand liggende oplossingen. Misschien moet je meer bewegen tijdens je werkdag. Of misschien moet je even testen wat enkele weken zonder zoutconsumptie met je lichaam doet. 

 

Ook kun je ervoor kiezen om je lichaam een beetje te helpen met steunkousen. De degressieve compressie in steunkousen zorgt ervoor dat de doorbloeding wordt verbeterd. Steunkousen zijn trouwens ook ideaal als je snel dikke enkels krijgt na uren in het vliegtuig of op het OV te zitten. 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *