Dé manier om makkelijk te mediteren

Het stereotype van mensen die mediteren vervaagt iedere dag een beetje meer. Waar we vroeger dachten dat mediteren iets was voor stoffige dametjes in paarse gewaden met geitenwollen sokken is het vandaag de dag bijna een lifestyle.  BN’ers zweren er bij en eigenlijk wordt meditatie, yoga & mindfulness in iedere laag van de bevolking gedaan. Dat mediteren moeilijk is en sommige misschien niet kunnen is een regelrechte fabel. Ook mensen die niet stil kunnen zitten of zich moeilijk kunnen concentreren kunnen het namelijk! Hoe? Dat leggen we je hieronder uit.

Makkelijk mediteren doe je zo

Mediteren elimineert bewezen diepgewortelde spanning en maakt je daadwerkelijk gelukkiger. Je bent bijna gek als je het niet doet! De bedoeling bij mediteren is dat je je blokkades – die worden gevormd door biochemische processen (mentale troep) – opruimt. Zo voel je je beter, gelukkiger, energierijker en blijer. De bedoeling bij meditatie is dat je gedurende de meditatietijd naar je ‘innerlijke stilte’ reist, zonder dat je slaapt. In de staat van wakker zijn gaan we voelen en probeer we het denken te minimaliseren. Als we die laag bij bewustzijn c.q. stilte zijn hebben we verkeren we in RUST.

Dit doe je zo:

  • Kies een rustige ruimte waar je niet gestoord kunt worden
  • Ga zitten op de wijze wat voor jou het prettigst is
  • Trek makkelijke & warme kleding aan, bijvoorbeeld lange badjassen
  • Kies in gedachte – zeg dit woord tegen niemand – een woord met een voor jou positieve associatie
  • Sluit je ogen
  • Herhaal dat positieve woord (bijv. liefde) zachtjes in je hoofd, keer op keer. Dit is jouw persoonlijke mantra.
  • Er komen dag gedachten op, dat is niet erg! Echter is het wel belangrijk dat jij steeds duidelijke de keuze maakt (nadat er een gedachte opkomt over dagelijkse zaken of boodschappen) om in gedachte weer je zelf gekozen mantra te herhalen

De hoeveelheid gedachten die opkomen worden bepaald jouw geest en ervaringen afgelopen tijd of je gehele leven. Het is niet erg als er steeds gedachten opkomen. Door steeds keer op keer te kiezen voor herhaling in je hoofd van jouw mantra ruim je evengoed de biochemische processen op. En dat heeft een positieve invloed op je zenuwstelsel en hierdoor word je gelukkiger.

Het is mogelijk dat je in die meditatie lichte emoties ervaart, lichte hoofdpijn krijgt of je een beetje onbehaaglijk voelt. Dit is niets om je zorgen over te maken. Sterker nog: je boekt vooruitgang!

Blijf dagelijks 1 of 2 maal mediteren voor het beste resultaat. Doe dit per keer 15 of 20 minuten.

Je zult na een week de positieve effecten ervaren én er komen steeds minder gedachten op, dus je bent steeds sneller bij je innerlijke stilte. Dat is op het moment euforisch en buiten de meditatie ook. Ervaar het zelf.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *