Cystische Acne

Cystische acne: HELP! Hoe kom ik ervan af?!

Cystische acne is een vervelende en pijnlijke vorm van acne. De wondjes genezen minder makkelijk, doen vaak meer pijn en er is een grotere kans dat er littekens achterblijven. De oorzaak zit in de mannelijke hormonen. Talgklieren reageren enorm heftig op de hoeveelheid mannelijke hormonen waardoor de talgklieren te veel talg produceren.

Door deze overproductie raakt de talgklier voldaan en begint op hard te worden en op te zwellen. Hierdoor kan het de overtollige talg niet meer afvoeren naar de huidoppervlakte waardoor het onder de huid open gaat barsten met als gevolg dat de huid gaat ontsteken.

Hoe herken ik cystische acne?

Bovenstaand proces heeft vaak als gevolg dat de huid rood en gevoelig wordt. Er komen rode bultjes op de huid die in sommige gevallen een witte kop kunnen krijgen. Aanraking kan enorm pijnlijk zijn, maar in sommige gevallen is de huid zonder aanraking ook erg gevoelig. De ontsteking is vaak al eerder dan de bultjes te herkennen door de gevoelige en rode kleur van de huid.

Wat kan ik aan cystische acne doen?

Helaas kan je niet helemaal van cystische acne afkomen. Gelukkig zijn er wel methodes om de pijn en gevoeligheid wat draaglijker te maken. Er zijn huidverzorgingsproducten die de talgklieren meer tot rust kunnen brengen door de kalmerende eigenschappen van de ingrediënten. Koreaanse huidverzorgingsproducten zijn hiervoor uitermate geschikt omdat deze producten vaak een milde werking hebben op een gevoelige huid.

Belangrijk is om de huid twee keer per dag te reinigen met een milde en in water oplosbare gezichtsreiniger. Daarnaast is het goed voor de huid om elke dag een paar minuten in de zon te komen. Belangrijk om niet te gebruiken is een ‘blok’ zeep en een dag- of nachtcrème. Deze producten bevatten namelijk ingrediënten die de poriën verstoppen.

Blijven de problemen zich aanhouden? Dan is het verstandig om contact op te nemen met een dermatoloog om verdere (medische) behandelmogelijkheden te bespreken.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *