Curcumine en de vele voordelen

Kurkuma is een specerij dat veel wordt gebruikt in Azië en een hoofdingrediënt in curries. Vanwege zijn gele kleur wordt het ook wel Indiase saffraan genoemd. Bovendien heeft het uitgebreide gebruik ervan in de traditionele geneeskunde aanzienlijke belangstelling gewekt voor de gezondheidsvoordelen ervan. Curcumine is het belangrijkste actieve ingrediënt in kurkuma. Wij gaan in op de voordelen van en de belangrijkste verschillen tussen kurkuma en curcumine en hoe je deze kunt aanvullen.

Wat zijn kurkuma en curcumine?

Kurkuma komt van de wortel van kurkuma longa, een bloeiende plant uit de gemberfamilie. Het wordt vaak verkocht in kruidenpotjes. Als het echter vers wordt gekocht, lijkt het op gemberwortel met een intensere gele tot gouden kleur. In India wordt kurkuma gebruikt om huidaandoeningen, spijsverteringsproblemen en pijntjes en kwalen te behandelen. In feite is het een hoofdbestanddeel van de Ayurvedische geneeskunde, een vorm van traditionele genezing. Kurkuma bevat veel plantaardige stoffen, maar één groep, curcuminoïden, heeft de grootste gezondheidsbevorderende effecten.

Drie opmerkelijke curcuminoïden zijn curcumine, demethoxycurcumine en bisdemethoxycurcumine. Hiervan is curcumine de meest actieve en meest gunstige voor de gezondheid. Curcumine, dat ongeveer 2–8% van de meeste kurkuma-preparaten vertegenwoordigt, geeft kurkuma zijn uitgesproken kleur en smaak. Op zichzelf staat curcumine bekend om zijn ontstekingsremmende, antitumorale en antioxiderende effecten.

Ze hebben veel gemeenschappelijke voordelen

Kurkuma en curcumine hebben geneeskrachtige eigenschappen die veel gezondheidsvoordelen bieden. Hier zijn enkele voorbeelden waarbij zowel kurkuma als curcumine duidelijke voordelen hebben getoond, ondersteund door de wetenschap:

Artrose: Plantaardige stoffen in kurkuma, waaronder curcumine, kunnen markers van ontsteking verminderen en zo de symptomen van artrose verlichten.

Obesitas: Kurkuma en curcumine kunnen de ontstekingsroute van obesitas remmen en kunnen helpen bij het reguleren van lichaamsvet.

Hartziekte: Kurkuma en curcumine kunnen “slecht” LDL-cholesterol en triglyceriden verminderen en daardoor het risico op hartaandoeningen verminderen.

Diabetes: Kurkuma en curcumine kunnen de bloedsuikermetabolisme verbeteren en mogelijk de effecten van diabetes op uw lichaam verminderen.

Lever: een onderzoek bij ratten wees uit dat kurkuma-extract en curcumine beschermend waren tegen chronische leverschade door te helpen bij het verminderen van schadelijke oxidatieve stress.

Kanker: hoewel het onderzoek nog in de kinderschoenen staat, kunnen kurkuma en curcumine de activiteit van karteldarm- en andere kankercellen verminderen.

Antischimmelmiddelen: kurkuma en curcumine kunnen de celmembranen van schimmels verstoren en kunnen in combinatie met schimmelmedicatie worden gebruikt voor betere resultaten.

Antibacterieel: kurkuma en curcumine hebben sterke antibacteriële effecten. Ze kunnen de groei van veel ziekteverwekkende bacteriën verminderen.

Curcumine kopen? Dit doe je bij de Kurkuma Specialist.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *