4 tips voor het goed isoleren en verwarmen van een woonblokhut

Hoewel hout op zichzelf erkend wordt als een materiaal dat uitstekende warmte- en geluidsisolatie biedt, is het geen geheim dat een goede isolatie van een blokhut speciale aandacht vereist. Dit komt omdat een houten blokhut die uit losse onderdelen is opgebouwd, in tegenstelling tot een bakstenen huis, niet van een solide materiaal is gemaakt, wat op zichzelf voor dichtheid zorgt. Het is ook belangrijk om te vermelden dat de thermische isolatie van blokhutten niet alleen afhangt van de geïsoleerde wanden – volgens algemene berekeningen is maar liefst 25% van het warmteverlies te wijten aan ramen en deuren, en 15% aan het plafond. Daarom is het raadzaam om, voordat u een reeds gebouwde blokhut gaat isoleren, de zwakste punten van de blokhut op het gebied van thermische isolatie te achterhalen en bij het bouwen van een nieuwe blokhut de tips op te volgen om het hoogste niveau van thermische isolatie te garanderen. isolatie in uw houten blokhut.

 

We hebben experts van Maestro Tuinhuizen gevraagd om advies te geven over het goed isoleren en later verwarmen van een blokhut om uw hut het hele jaar door warm en gezellig te houden.

 

Correcte oriëntatie van een blokhut

 

Hoewel het op het eerste gezicht niet altijd duidelijk is, wordt bevestigd dat de energie-efficiëntie van een blokhut ook wordt beïnvloed door waar hij staat: op een heuvel, in een ravijn of op een vlakke ondergrond. Als u bijvoorbeeld een blokhut op een heuvel of op een vlakke, open plek ontwerpt, heeft deze geen beschutting, dus heeft deze een bijzonder goede thermische en professionele isolatie nodig om de warmte vast te houden. Een andere belangrijke architectonische oplossing op het gebied van warmte is de goed gekozen positie van het gebouw. Experts van Maestro Cabins adviseren dat er naar gestreefd moet worden om zoveel mogelijk ramen aan de zuidkant van het huis te hebben, en zo te profiteren van de warmte die door de zon wordt uitgestraald. Het is waar dat door deze beslissing de temperatuur in een blokhut in de zomer niet te hoog zou zijn, klimplanten kunnen bij de ramen van de hut worden geplant. Deskundigen adviseren ook om de indeling van het pand te plannen – aan de zuidkant moet worden voorzien in residentiële, meest gebruikte gebouwen. Toch zijn er een paar dingen waar u op moet letten tijdens het blokhutten kopen.

 

Kwaliteitsisolatie van een blokhut

 

Gezien het feit dat een blokhut vaak alleen in het warme seizoen wordt gebruikt, zorgt de luchtdichte houtconstructie op zich voor een relatief goede thermische isolatie, waardoor de behoefte aan isolatie van de blokhut zelf wordt verminderd. Als u echter besluit een blokhut te isoleren, raden wij u aan om eerst alle isolatiewerkzaamheden van buitenaf te doen, omdat de isolatie van de woning van binnenuit niet erg praktisch is. Om de binnenmuren van een reeds gebouwde blokhut te isoleren, is het vaak nodig om de vloer te demonteren en als het werk niet van hoge kwaliteit is, vormt isolatie een geweldige voedingsbodem voor knaagdieren of schimmels. Door een blokhut op deze manier te isoleren, wordt ook de temperatuurbelasting op de wanden verminderd – de wandtemperatuur blijft het hele jaar door stabiel. Om de unieke uitstraling van een blokhut te behouden, kunnen isolatiewerkzaamheden ook van binnenuit worden uitgevoerd, maar in dit geval is het raadzaam om alleen ecologische materialen te gebruiken, omdat dit de enige manier is om een ​​gezond microklimaat te behouden.

 

Bij het kiezen van materialen voor blokhutisolatie is het vooral belangrijk om aandacht te besteden aan de warmtegeleidingscoëfficiënt – hoe lager de coëfficiënt, hoe minder isolatiematerialen nodig zijn en op de lange termijn zal de geleidbaarheid ook de verwarmingskosten beïnvloeden. Het is ook belangrijk dat het materiaal dat voor isolatie wordt gebruikt, dampdoorlatend is – het “ademt niet”, het wordt niet door de wind geblazen, het verzamelt geen vocht en het is ook bestand tegen de groei van micro-organismen. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat voordat met isolatiewerkzaamheden in uw blokhut wordt begonnen, moet worden beoordeeld dat de gebouwde woning minimaal enkele jaren zal worden bewoond. Als dit proces niet goed wordt berekend, kunnen de voor isolatie gebruikte materialen worden beschadigd en moet het werk mogelijk opnieuw worden gedaan.

 

Goede vloerisolatie

 

Koude vloeren kunnen worden geïdentificeerd als een van de meest voorkomende problemen in blokhutten, het is daarom verstandig hierop te letten bij het blokhutten kopen, die zelden worden opgelost door tapijten op de vloer te leggen. Met name de isolatie van de vloer moet ervoor zorgen dat er tijdens het proces geen “koudebruggen” ontstaan. Bij het gebruik van polyurethaan voor isolatie is het bijvoorbeeld vooral belangrijk om erop te letten dat de isolatielaag op de muren rust door er minimaal 10-15 cm op te plaatsen. Het is vermeldenswaard dat polyurethaan een bijzonder geschikt materiaal is voor isolatie van uw blokhut om een hoge mate van vloerisolatie te garanderen. Dit materiaal is homogeen, dus het vereist geen extra afdichting en het hecht perfect aan de isolatielaag, waardoor het meestal een veel hogere thermische isolatie mogelijk maakt dan bij het gebruik van andere materialen.

Kies het meest geschikte verwarmingssysteem voor uw blokhut

 

Hoewel alle blokhutten veel gemeenschappelijke kenmerken hebben, is er geen enkele, beste verwarmingsmethode die het meest geschikt is voor alle soorten blokhutten. De keuze voor verwarming kan door veel factoren worden bepaald, zoals het type constructie van een woonblokhut, isolatie en tot slot hoeveel tijd u er in andere seizoenen dan de zomer in zult doorbrengen. Als u bijvoorbeeld niet van plan bent de blokhut het hele jaar door te gebruiken, is het niet de moeite waard om te investeren in een volledig waterverwarmingssysteem, in welk geval u de hele winter een temperatuur van ongeveer 6-8 ° C moet aanhouden om te voorkomen dat water tegen bevriezing in de radiatoren/leidingen. Zoals u door krijgt is blokhutten kopen niet makkelijk.

 

Als u van plan bent om slechts periodiek in een blokhut te verblijven, is het de moeite waard om een ​​verwarmingssysteem te kiezen dat geen grote investeringen vereist, maar zorgt voor een minimale verwarmingsbehoefte. Een voorbeeld is een elektrische verwarming. Bij middelzware winterse omstandigheden zouden 70-80 W/m² toestellen voldoende moeten zijn om een ​​geïsoleerde blokhut te verwarmen. Om het hoogste niveau van elektrische verwarmingsefficiëntie te garanderen, kunt u thermostaten in de kachels gebruiken waarmee u de temperatuur automatisch kunt regelen. Afhankelijk van de temperatuur die door de sensoren wordt geregistreerd, wordt de verwarming automatisch in- of uitgeschakeld. Dit stimuleert kostenbesparingen en stroomlijning van het systeem.

Een andere, waarschijnlijk de meest voorkomende verwarmingsoptie, is een open haard, die zorgt voor een efficiënte verwarming van een blokhut en alleen kan worden gebruikt als dat nodig is. Ze zorgen bovendien voor het warmtedistributiesysteem in alle kamers – u verwarmt het hele huis vrij snel en goedkoop. Het grootste nadeel is dat wanneer het vuur gedoofd is, het pand vrij snel afkoelt, dus door voor deze verwarmingsoptie te kiezen, is het hoogste niveau van isolatie van het gebouw noodzakelijk.

Voor meer advies van experts van Maestro Tuinhuizen over isolatie en onderhoud van residentiële blokhutten of om door hun blokhuttencatalogus te bladeren, gaat u naar www.maestrotuinhuizen.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *