Als je op zoek bent naar een nieuwe baan dan hoop je natuurlijk zo snel mogelijk succes te hebben. Zeker als je je niet prettig voelt bij je huidige werkgever of als je tijdelijk tussen twee banen in zit. Helaas is het niet altijd even gemakkelijk om een baan te vinden. Deze liggen immers niet voor het oprapen. Er zijn ook meerdere vakgebieden waarbij het heel lastig is om weer aan de slag te gaan. Nu kan je er voor kiezen om elke baan aan te pakken die op je pad verschijnt, maar het is uiteraard ook heel belangrijk dat jouw nieuwe job straks echt bij je past. Wil jij snel een nieuwe baan vinden die écht bij je past? Wij geven 4 tips om je kansen drastisch te verhogen!
1. Schrijf je in bij een uitzendbureau
Helaas wordt er nog steeds denigrerend gesproken over uitzendbureaus. Het algemene vooroordeel is dat je enkel wordt opgezadeld met werk onder je opleidingsniveau, wat niemand anders wil uitvoeren. Daarnaast gaat het vrijwel altijd om tijdelijke banen die jouw carrière niet verder kunnen helpen en sowieso ook vrijwel niets doen voor je CV. Als je dit denkt, dan heb je het goed mis.
Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende uitzendbureaus. Deze zijn er allemaal op gericht om jou de beste carrièremogelijkheden te bieden. Het niveau van werk verschilt per bureau. Zo zijn er uitzendbureaus die enkel werk voor WO’ers en Hbo’ers zoeken of zich richten op bepaalde vakgroepen of beroepsgebieden. Daarnaast zijn er ook uitzendbureaus die nauw samenwerken met andere organisaties zoals Manpower vacatures. Hierbij is het doel niet alleen om tijdelijke kansen te bieden, maar ook om de kans op vaste aanstellingen te vergroten. Zoek daarom altijd naar een uitzendbureau die bij jouw vakgebied en opleidingsniveau past. Zo vergroot je je kansen op het vinden van een nieuwe baan.
2. Bel bedrijven op
Trek gerust de stoute schoenen aan en bel zelf bedrijven op die jou interessant lijken. Niet alle vacatures worden immers direct gecommuniceerd via de media. Daarom kan het geen kwaad om jouw open sollicitatie telefonisch te communiceren. Zelfs als er op dat moment geen geschikte vacature open staat, kunnen zij wel jouw naam opschrijven en deze onthouden als er iets vrij komt. Daarnaast kan je alvast een goede indruk maken op de recruiter, waardoor je in de toekomst wellicht een streepje voor hebt.
3. Laat oud werkgevers een aanbeveling schrijven
Heb je nog steeds goed contact met oud werkgevers? En heb je hier altijd met plezier en overgave gewerkt? Vraag hen dan een aanbevelingsbrief te schrijven. Je kunt van tevoren aangeven wat je hoopt te lezen in de brief, maar houd er wel rekening mee dat een oprechte aanbevelingsbrief veel sterker overkomt. Heb je een Linkedin profiel? Laat je oud werkgevers en/of leidinggevenden hier dan een aanbeveling plaatsen, zodat potentiële werkgevers dit direct kunnen lezen.
4. Weet wat je zoekt
Vaak maken mensen de fout om lukraak naar banen binnen hun vakgebied te zoeken, terwijl ze eigenlijk helemaal niet zeker weten hoe hun droomberoep eruit ziet. Daarom is het eerst belangrijk om dit voor jezelf op een rijtje te zetten. Pak pen en papier en ga brainstormen. Hoe ziet jouw droombaan eruit? In welke regio wil je graag werken? En welke werkzaamheden geven jou een boost van energie en zelfvertrouwen. Als je vacatures Amsterdam gaat bekijken, omdat dit de regio is waarin je zoekt, is het van groot belang dat je weet wat je wilt. Als je dit zelf niet weet is de kans ook klein dat je het gaat vinden. Maak het voor jezelf helder waar je op wilt solliciteren.